In Nederland leven 6 soorten spechten. De grote bonte specht is de meest voorkomende specht in ons land. Deze soort is meest zwart-wit en heeft wat rode plekken op het lichaam en komt veelal voor in bossen, parken en tuinen met bomen. Dennenappels is zijn favoriete voedsel maar ook insecten en zaden staan op het menu. Kenmerkend is de golvende vlucht van boom naar boom. De specht is gedurende de dag bezig met tikken, hameren en drummen. Dit doet de specht niet alleen om voedsel te zoeken maar ook om zijn territorium af te bakenen maar ook om een nestholte te maken.

Project specht Kenmerken
De kop van spechten is bestand tegen het vele hameren dat een grote belasting is voor nek en hersenen. Het dier heeft weinig hersenvocht in de schedel waardoor de hersenen relatief vast zitten. Het sponsachtige bot van de schedel absorbeert de grote klappen.

Project specht Soorten
In Nederland zijn de kleine bonte specht, de middelste bonte specht, de grote bonte specht, de zwarte specht, de groene specht en de draaihals in de natuur te spotten. Wereldwijd leven er 240 soorten spechten.

Project specht Voedsel
Spechten eten vooral insecten en in de winter - als er minder insecten te vinden zijn - vullen ze hun menu aan met noten en zaden van sparren en dennenkegels. Deze krijgen ze met hun scherpe snavels makkelijk open. Grote bonte spechten eten ook wel eieren of jongen van andere vogels. Groene spechten zijn dol op mieren.

Project specht Voortplanting 1/2
Grote bonte spechten nestelen bij voorkeur in een boomholte met rond gat. Meestal maken ze zo’n holte zelf in bomen met zacht hout, zoals berken. Maar naaldbomen worden ook gebruikt. Groene spechten bekleden hun nestholte niet. Eieren worden op het kale hout gelegd.

Project specht Voortplanting 2/2
De overige spechten kleden het nest aan met mossen en andere zachte materialen. Spechten leggen tussen de twee tot acht eieren. Gemiddeld vijf tot zeven eieren per keer. Meestal zijn de mannetjes de makers van de nestholte. Verder zijn mannetjes en vrouwtjes gelijk betrokken bij het nest, de broedperiode en de zorg voor de jonge spechten.

Project specht Verspreiding Nederland
Elke specht heeft zijn voorkeur van leefgebied maar over het algemeen geldt: overal waar bomen zijn. Dus in het bos, stadspark of tuin. Loofbossen en gemengde bossen met een diverse opbouw (jonge en oude bomen, dicht en open bos) zijn favoriet. Open landschppen worden vaak ontweken.